fbpx
 

Διαπληκτίζονται ο ιδιοκτήτης ενός αρχοντικού και ο γείτονας.

Ο ιδιοκτήτης δεν ήταν και πολύ νοικοκύρης κι αντί να προσέχει το σπίτι είχε αλλού το μυαλό του, όμως αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Είναι πάντως -“Ο”- ιδιοκτήτης του σπιτιού. Το οποίο σπίτι είχε παλιά και υποστατικό με δυο δωμάτια. Όμως, το εγκατέλειψε ο προ-προπάππους του ιδιοκτήτη μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά, έγινε και το σχέδιο πόλης, το κομμάτι όπου ήταν το υποστατικό προσκυρώθηκε στις γειτονικές ιδιοκτησίες κι από τότε το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται λήξαν.

Κλαίει και οδύρεται ο γείτονας ότι το αρχοντικό είναι δικό του γιατί τον φώναζε Παπαδόπουλο ο παππούς του (Γκεοργκίεφ είναι το πραγματικό τους όνομα αλλά δεν άρεσε στον παππού, δεν ήταν πολύ πρωτευουσιάνικο – ε, είχε βάλει και το αρχοντικό στο μάτι, εδώ που τα λέμε). Είναι δικό μου το αρχοντικό, λέει ο γείτονας, αφού με λένε Παπαδόπουλο και το σπίτι είναι αναντάμ παπαντάμ της οικογένειας των Παπαδοπουλαίων. Άσε που μου ανήκει ήδη το μισό κομμάτι στο οποίο ήταν το υποστατικό, άρα; Όλο το οικόπεδο δικό μου είναι. Και η οικογένειά σου, by the way, δική μου είναι. Τα παιδιά μου θα έρθουν να απελευθερώσουν τα αδέρφια τους και θα ζούμε όλοι μαζί αγαπημένοι στο αρχοντικό. Δεν πα να λες εσύ. Εγώ έχω αλλάξει το όνομά μου σε Vasiliev Papadopoulos, τα παιδιά μου τα φωνάζει όλος ο ντουνιάς Παπαδοπουλάκια κι όσο για το σπίτι έννοια σου, θα έρθει η ώρα.

Του λένε λοιπόν του νοικοκύρη 2 από τα παιδιά του, ο “ορθολογιστής” εκ δεξιών και ο διεθνιστής εξ αριστερών: Άκου να δεις πατέρα. Φτωχός άνθρωπος είναι. Και είναι και κομπλεξικός – όλη η γειτονιά το ξέρει. Δείξε ανωτερότητα. Άσ’ τον ρε άνθρωπε να φωνάζει και να κορδώνεται ότι είναι ένας γνήσιος Παπαδόπουλος. Τι σημασία έχει που δεν είναι; Πώς μπορεί να μας πάρει το σπίτι; Ξυπόλητος είναι. Να φάει δεν έχει. Σάμπως, τι πα να πει Παπαδόπουλος; Σιγά το επώνυμο. Και είναι και καλός χαρακτήρας, αλλάζει με τα χρόνια. Να, τις προάλλες έφερε κουραμπιέδες και το είπε ο άνθρωπος καθαρά για σένα: “ναι ρε παιδί μου, μπορεί να κρατά κι εκείνος από τη μεγάλη οικογένεια των Παπαδοπουλαίων, εγώ είμαι έτοιμος να το συζητήσω. Εμείς οι Παπαδοπουλαίοι είμαστε άρχοντες, δεν κολλάμε σε τέτοια”. Άλλωστε, όλοι στο χωριό Παπαδόπουλο τον φωνάζουν για να μην τον δυσαρεστήσουν. Φώναζέ τον κι εσύ Παπαδόπουλο να ησυχάσουμε.

Αυτό μας λέτε αδέρφια, “σύντροφοι” εξ αριστερών και συνάδελφοι* εκ δεξιών του πατρός. Και χαρακτηρίζετε στρουθοκάμηλο, καθυστερημένο, οπισθοδρομικό και πόσα άλλα, όποιον άλλον στην οικογένεια έχει αντίθετη άποψη.

Σε λίγες μέρες στο aContrario η δική μου απάντηση ως Βλάχου, Μακεδόνα, Έλληνα. Και πείτε με όπως θέλετε.


* Για όποιον δεν το ξέρει, έτσι αλληλοαποκαλούνται στα κομματικά συνέδρια ορισμένοι δεξιοί, “συνάδελφοι” κατά το “σύντροφοι”.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΙΣΣΗΣ

Σύμβουλος Στρατηγικής, Δικηγόρος και Οικονομολόγος. Οι πολιτικές του απόψεις συνοψίζονται στη φράση "ελεύθερη οικονομία με κρατική εποπτεία χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης" αλλά, όπως λέει, δεν εκπροσωπούνται πια στη Βουλή. Διαβάζει όσο περισσότερο μπορεί, γράφει μόνο για ό,τι ξέρει.

Leave a Reply

Related Posts