fbpx
 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Αυτός ο τόσος δα και τόσο παντοδύναμος ιός έβαλε τα πράγματα σε άλλη διάσταση, μάλλον τα έβαλε στη σωστή τους διάσταση. Χαμογελάς πικρά, όταν σκέφτεσαι ότι είμαστε όλοι πλασμένοι τόσο τραγικά ίδιοι, τόσο τραγικά ΙΣΟΙ απέναντι στη φύση, όλοι μας, πλούσιοι, φτωχοί, δυνατοί, αδύνατοι, διάσημοι, άσημοι, ξενοδόχοι, άστεγοι. Το DNA μας πλασμένο ίδιο, όταν αφελώς χτίζουμε κι όταν τραγικά ικετεύουμε τουλάχιστον να ζήσουμε, καθώς σωριάζεται χάμω αυτό που χτίσαμε.

Αυτός ο τόσος δα και τόσο παντοδύναμος ιός έβαλε τα πράγματα σε άλλη διάσταση, μάλλον τα έβαλε στη σωστή τους διάσταση. Χαμογελάς πικρά, όταν σκέφτεσαι ότι είμαστε όλοι πλασμένοι τόσο τραγικά ίδιοι, τόσο τραγικά ΙΣΟΙ απέναντι στη φύση, όλοι μας, πλούσιοι, φτωχοί, δυνατοί, αδύνατοι, διάσημοι, άσημοι, ξενοδόχοι, άστεγοι. Το DNA μας πλασμένο ίδιο, όταν αφελώς χτίζουμε κι όταν τραγικά ικετεύουμε τουλάχιστον να ζήσουμε, καθώς σωριάζεται χάμω αυτό που χτίσαμε.

Αυτός ο τόσος δα και τόσο παντοδύναμος ιός σε απομονώνει με το ζόρι, σε κάνει πρωταγωνιστή στο δικό σου Big Brother, στο δικό σου «1984», σε κάνει George Orwell, σε κάνει να σκεφτείς, να έρθεις αντιμέτωπος μ’ αυτόν που αποφεύγεις επίμονα καιρό τώρα, αυτόν τον τύπο που σιχαίνεσαι, αλλά και λατρεύεις μαζί, τον ίδιο σου τον εαυτό. Σε κάνει -ανάλογα με την ποιότητα της σκέψης και του χαρακτήρα σου- να έρθεις αντιμέτωπος με τους φόβους σου, τους βαθύτερους, αυτούς που πολεμάς με την καθημερινότητα, αυτήν που πλέον δεν μπορείς να ζήσεις όπως θες.

Αυτός ο τόσος δα και τόσο παντοδύναμος ιός δείχνει ότι ακόμα και σε πανδημίες κάποιοι άνθρωποι θα βγάλουν αισχρό κέρδος, θα βγάλουν την κακή εκδοχή του εαυτού τους. Κάποιοι άλλοι θα κάνουν μικρόψυχη μικροπολιτική, βλέποντας το δέντρο (το ‘πε η Μαρέεβα) και χάνουν το δάσος (μια συμβολική χειρονομία, για να καταλάβουν κι αυτοί οι άνθρωποι ότι τους έχουμε στο νου μας, άσχετα αν δε θα θέλαμε να ´μαστε στη θέση τους [για να τα λέμε όλα]). Δείχνει ότι αυτή η κόντρα απλά μπήκε σε προσωρινή καραντίνα και θα ξαναβγεί στην επιφάνεια, όταν επανέλθει η «κανονικότητα».

Αυτός ο τόσος δα και τόσο παντοδύναμος ιός ωριμάζει έναν ολόκληρο λαό, του δίνει εκτόπισμα και κριτική σκέψη σε μια εποχή άκριτων κρίσεων και κριτών. Δείχνει πως, όταν μια κυβέρνηση πράξει τ’ αυτονόητα, παίρνοντας επώδυνα μέτρα, μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα. Όπως θα ‘πρεπε να γίνει πριν 10-11 χρόνια, όταν οι ταγοί μας αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα από τον φόβο του τέρατος, του ελληνικού λαού, που δεν ήθελε να ξεβολευτεί. Θα είχε, όμως, αποφύγει τα 3 μνημόνια και την Κατοχή που ζει τώρα. Κι η κυβέρνηση, μάλλον χωρίς να το θέλει, πήρε το μάθημα από τότε και μάλλον αποφεύγει τα πολύ χειρότερα για όλους, κάνοντας καμπάνια κι επιβάλλοντας το αυτονόητο.

Αυτός ο τόσος δα και τόσο παντοδύναμος ιός ήρθε για να κάνει επανεκκίνηση, να κάνει reset. Να ξαναμπούν τα πράγματα σε μια σωστή βάση, να χειροκροτούμε τους ιατρούς και τους νοσηλευτές όχι μόνο σε πανδημίες, να χειροκροτούμε τους στρατιώτες μας, τους αστυνομικούς μας, τους φορτηγατζήδες μας, τις ταμίες στα σούπερ μάρκετ, τους/τις γραμματείς, χωρίς τους Φαρισαίους, τους ρεσεψιονίστ, τους εθελοντές. Να εκτιμήσουμε την προσφορά τους. Να τραγουδάμε στα μπαλκόνια μας με τον γείτονα κι όχι να θέλουμε να σκοτώσουμε την κατσίκα του. Να ξαναγνωρίσουμε τους ανθρώπους μας και να τους εκτιμήσουμε, γιατί τώρα έχουμε χρόνο, κάτι που ίσως είναι το μόνο δώρο του ιού.

Αυτός ο τόσος δα και τόσο παντοδύναμος ιός σε έκλεισε σπίτι, σε έβαλε στη θέση του ανάπηρου, που του κλείνεις το πέρασμα, σε έκανε τον «χοντρό», που κοροϊδεύεις, σε έκανε την «αδερφή», που γεμίζεις με υποτιμητικά προστυχόλογα, σε έκανε τον «τάπα», που ξεφτιλίζεις για τον νανισμό του, σε έκανε τον «αλβανό» ή τον «μαύρο», που χλευάζεις εσύ ο άριος. Σε έκανε να μην μπορείς να βγεις από το σπίτι, γιατί φοβάσαι. Σε έβαλε στη θέση του, σου επέβαλε την εξαναγκαστική ενσυναίσθηση. Γιατί φερόσουν όπως ο ιός, γιατί ήσουν ο ιός. Ο ιός της κακίας, της υπεροψίας, της αδιαφορίας. Ίσως, όταν αυτό όλο τελειώσει, να γίνεις καλά και να βγάλεις από μέσα σου αυτόν τον ιό, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Αυτός ο τόσος δα και τόσο παντοδύναμος ιός δεν ήρθε για να μείνει. Το μπούλινγκ του θα αντιμετωπιστεί και θα τον κερδίσουμε. Κι ίσως βγούμε καλύτεροι, πιο ωραίοι ως Έλληνες, πιο ευγενικοί ως Άνθρωποι. Σε λίγο θα βγούμε έξω και θα μπούμε στους ρυθμούς μας. Του χρόνου τέτοια μέρα θα είμαστε πιο σοφοί και πιο μετά θα χουμε να λέμε στα εγγόνια μας ότι κάποτε ένας τόσος δα και τόσο παντοδύναμος ιός μάς έκανε καλύτερους Έλληνες.

(Κι επειδή εφαρμόζουμε τα αυτονόητα, οι αντιδράσεις (καρδούλες κτλ) μόνο 10 ανά ώρα, όχι συνωστισμός….)

ΘΑΝΟΣ ΚΛΕΤΣΑΣ

Ο Αθ. Κλέτσας (Θάνος για τους φίλους) είναι κλασσικός φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων και τη Φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Κατάγεται από τις Σέρρες και ζει μόνιμα στη Ρόδο, όπου υπηρετεί πλέον ως Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Μιλάει λίγο, γράφει πολύ.

Related Posts