fbpx
 

Άκου, Θάνο…

Εντάξει, είναι μεγάλη η ατυχία που σε βρήκε, να περάσεις απ’ το λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Ήταν και άδικο, ταυτόχρονα, να σκοτωθείς στα 20 σου χρόνια, επειδή κάποιοι “ιδεολόγοι” αποφάσισαν να σκοτώσουν εν ψυχρώ, προκειμένου να περάσουν τα πιστεύω τους. Σήμερα ίσως ήσουν παντρεμένος, ίσως είχες παιδιά, ίσως είχες μια δουλειά και μια γυναίκα που θα αγαπούσες. Αλλά δεν πρόλαβες. Μάλλον, δε σε άφησαν… Δε σε άφησαν να χαρείς τα νιάτα σου, να ερωτευτείς, να πονέσεις, να αγωνιστείς για το μέλλον σου, να ζήσεις.

Άκου, όμως, Θάνο… Ίσως ήταν καλύτερα. Και θα σου το εξηγήσω το γιατί: έχουμε μια χώρα, “μαγαζί γωνία”, “φιλέτο”, ευήλια, ευάερη ενίοτε (ειδικά στα νησιά), με κρυμμένους θησαυρούς και πέτρες γεμάτες ψυχή, όπως είπε κι ο ποιητής. Κι ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε βασιλιάδες, καταλήξαμε λόγω του Άκεως και των ατιμώρητων ομοίων του να γίνουμε ο περίγελος της Ευρώπης και το παράδειγμα προς αποφυγήν. Ειδικά το τελευταίο διάστημα η πραγματικότητά μας πέρασε στο έσχατο στάδιο του σουρρεαλισμού. Αυτά που ζούμε εδώ, μας ξεπερνάνε, η πραγματικότητά μας αρχίζει να γίνεται αποκρουστική, όπως θα’ λεγε ο Καρυωτάκης, ακουμπάμε όλοι τα όριά μας.

Γιατί ο αντιεξουσιαστής επικαλείται την αστική Δικαιοσύνη που περιφρονεί, ο αληταράς σκοτώνει μια νέα κόρη/αδερφή για 25 ευρώ, οι Ρομά είναι κράτος εν κράτει και ο νοικοκύρης που θα υπερασπιστεί τη ζωή του, καταλήγει φυλακή. Θα έμαθες ότι ο ιθύνων νους πίσω απ’ τη δολοφονία σου βγήκε με 48χρονη (συγνώμη, 48ωρη, εννοώ) άδεια άνευ οδοιπορικών. Ο γιος του, ακροαριστερός κι αυτός (από πού είσαι κλωναράκι/από κείνο το δεντράκι), αντέδρασε, επειδή αντέδρασαν κάποιοι ζητώντας το αυτονόητο: να μη βγει ούτε για 2 μέρες ο αμετανόητος Κουφοντίνας έξω. Μίλησε για θράσος και επικαλέστηκε τους αστικούς νόμους, που δεν υπακούει συνειδητά.

Θα έμαθες, επίσης, ότι το πρεζόνι σκότωσε με πολλές μαχαιριές μια νέα κοπέλα, επειδή έπραξε το αυτονόητο: αντιστάθηκε και δεν ήθελε να δώσει το κινητό της σ’ έναν κλέφτη/ναρκομανή/παράσιτο της κοινωνίας. ο οποίος κοιμήθηκε ήσυχος μετά. Θα έμαθες ότι ο παππούς που σκότωσε τον κλέφτη του, θα πάει φυλακή, επειδή έπραξε το αυτονόητο: υπερασπίστηκε τη ζωή και την περιουσία του. Θα ‘μαθες, τέλος, ότι κλείνουν πανεπιστήμια λόγω τοξικομανών.

Γνωρίζεις, φυσικά, ότι σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης, τα μισά απ’ τα παραπάνω να συνέβαιναν, θα είχαν παραιτηθεί οι υπεύθυνοι. Ή μάλλον όλα τα παραπάνω δε θα είχαν συμβεί. Υπάρχουν νόμοι, που εφαρμόζονται, υπάρχουν δομές που προβλέπουν τις παραβατικές συμπεριφορές και προστατεύουν τους πολίτες. Γνωρίζεις ίσως ότι αν σε σκότωναν εκεί, η μητέρα σου θα ήταν πιο ήσυχη στην ψυχή της και, φυσικά, δε θα πήγαινε να παραλάβει τον ιθύνοντα νου της δολοφονίας σου ο γιος του Βούτση. Γνωρίζεις ότι η Δώρα θα ζούσε ακόμα, γιατί ο τοξικομανής δε θα ήταν σε ξέφραγο αμπέλι. Και ο παππούς δε θα ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει όπλο για πολλοστή φορά, για να προστατέψει εαυτόν και το βιος του. Κι ούτε θα ‘βγαινε η γυναίκα του κλέφτη στα κανάλια, να διαμαρτυρηθεί. Γιατί ο άνδρας της θα ζούσε, γιατί θα το σκεφτόταν πολύ καλά, πριν προβεί σε παραβατική συμπεριφορά.

Άκου Θάνο…!! Σήμερα θα ήσουν 45 χρονών. Θα ήμασταν συνομήλικοι. Και πιθανότατα δε θα σε γνώριζα ποτέ… Θα στο ξαναπώ όμως μ’ όλο το θάρρος: ίσως να ‘ναι καλύτερα που έφυγες νωρίς. Και πριν κλείσω το γράμμα, θα σου ζητήσω μια χάρη: ζήτα απ’ τον Καμπανέλλη να σηκωθεί  και να ξαναγράψει το “Μεγάλο μας Τσίρκο”… Θα δεις ότι θα αρνηθεί. Όταν μάθεις στον Παράδεισο, η κόλαση είναι ανυπόφορη…

ΘΑΝΟΣ ΚΛΕΤΣΑΣ

Ο Αθ. Κλέτσας (Θάνος για τους φίλους) είναι κλασσικός φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων και τη Φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Κατάγεται από τις Σέρρες και ζει μόνιμα στη Ρόδο, όπου υπηρετεί πλέον ως Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Μιλάει λίγο, γράφει πολύ.

Leave a Reply

Related Posts