fbpx
 

Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά…

Τελικά, ταυτοποιήθηκε και ο διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, ο Σερραίος Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης. Μπορεί ν’ ακούγεται κλισέ, αλλά έπεσε μαχόμενος ηρωικά στον Άγιο Ιλαρίωνα (στον Πενταδάκτυλο της Κύπρου) κατά τη δεύτερη μέρα της τουρκικής εισβολής, η οποία ήρθε ως “ειρηνευτική δύναμη για την προστασία του ισλαμικού στοιχείου” (τροφή για σκέψη για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας σήμερα). Έπεσε, ενώ θα οδηγούσε τους στρατιώτες του στη νίκη, εάν οι καταδρομείς του δεν είχαν καταδικαστεί προδοτικά να μείνουν χωρίς ενισχύσεις, την πιο κρίσιμη ώρα, όταν νικούσαν τον εισβολέα σ’ εκείνο το νευραλγικό σημείο του Αγίου Ιλαρίωνα.

Έπεσε προδομένος κι από πυκνά εχθρικά πυρά (αν και τελικά τον εκτέλεσε τούρκος sniper) κι η θέση του ήταν αδύνατον να προσδιοριστεί. Από τότε θεωρείτο αγνοούμενος. Αυτό μέχρι πριν από καμιά βδομάδα, οπότε και τα οστά του ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία σε μας, προκειμένου να μεταφερθούν στη γενέτειρά του και να λάβει την τιμή/ταφή που του αξίζει.

Το θλιβερό της υπόθεσης; Η είδηση αυτή πέρασε στα ψιλά. Πιο πολύ το κοινοποίησαν οι φίλοι μας οι Κύπριοι στα δικά τους μέσα ενημέρωσης και κάποια λίγα τοπικά των Σερρών. Στα υπόλοιπα ελληνικά πέρασε ως αδιάφορο γεγονός. Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυενδιαφέρει η θυσία ενός αξιωματικού που πολέμησε κι έχασε τη ζωή του νέος (το “ήρωας” είναι τόσο διφορούμενη έννοια στην εποχή μας και το ποιος θεωρείται ήρωας έχει να κάνει με πολλά ιδεολογικά στο κεφάλι μας).

Και το κακό είναι ότι, δυστυχώς, μας θέλουν με άλλα πρότυπα. Δεν είναι καλό πρότυπο ν’ αντιστέκεσαι, βοηθώντας τον αδερφό σου. Γενικά, δεν είναι πια καλό πρότυπο το να αντιστέκεσαι. Σε σχέδια ξένα, σε τρόπους ζωής, σε όποιον επιβουλεύεται τα δικά σου, σε όποιον σε θέλει αδύνατο κι άβουλο. Τα πρότυπά μας πρέπει να είναι συμβατά με την αποχαύνωση και την αδιαφορία. Γι’ αυτό κι ακόμα υπάρχουν τα shows και τα ριάλιτι, ώστε να μπορούμε να καταπιούμε εύκολα κι αδιάφορα την ξεφτίλα της αναξιοπρέπειας, εφόσον το πρότυπο κι ο ήρωας, που μας πουλάνε, ξεφτιλίστηκε ποικιλοτρόπως, παρέδωσε στους κριτές την αξιοπρέπειά του και πήρε την πρώτη θέση μέσω της ξεφτίλας του. Έτσι κι εσύ, ξεφτίλισε τον εαυτό σου και τη χώρα σου, μην αντιδράς, άσε τον άλλο να πάρει ό, τι θέλει, να κάνει ό,τι γουστάρει. Κάνε την πάπια κι όλα καλά!

Γιατί ποιος Κατσάνης! Οι παίκτες των ριάλιτι είναι τα πρότυπά μας. Κάποτε ο ανόητος Έλληνας φώναζε “ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά”. Ο απόγονός του σήμερα, εξίσου ανόητος, αλλά κι επιπλέον εγκληματικά αδιάφορος, το μόνο πια που θέλει είναι show, “γκαφρά” και στο τραπέζι φραπεδιά. Panem et circenses.

Άξιοι της μοίρας μας…

ΘΑΝΟΣ ΚΛΕΤΣΑΣ

Ο Αθ. Κλέτσας (Θάνος για τους φίλους) είναι κλασσικός φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων και τη Φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Κατάγεται από τις Σέρρες και ζει μόνιμα στη Ρόδο, όπου υπηρετεί πλέον ως Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Μιλάει λίγο, γράφει πολύ.

Related Posts