Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σήμερα, 28 Απριλίου 2017, η Απόφαση της Υπουργού Πολιτσμού και Αθλητισμού για το διορισμό προσωρινής Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 202/28-4-2017, βλ. επισύναψη στο τέλος του άρθρου).
Πρόκειται για τη Μαρία Μ. Βλάχου η οποία προέρχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με το άρθ. 15 του Ν. 4463/2017 που κατέστησε εφικτό το διορισμό της προσωρινής Επιτρόπου, το οποίο επικρίθηκε σφοδρά από τους επαγγελματίες χρήστες προστατευόμενης μουσικής, αλλά και μεγάλη μερίδα δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων: “Ο προσωρινός επίτροπος διασφαλίζει την ομαλή είσπραξη από τους χρήστες και την απόδοση προς τους δικαιούχους των ποσών που οι τελευταίοι εισπράττουν. Συγχρόνως, ο προσωρινός επίτροπος ασκεί στο όνομα του οργανισμού κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων των δικαιούχων. Για την επίτευξη των σκοπών αυτών, ο προσωρινός επίτροπος υποκαθιστά τη διοίκηση από τη δημοσίευση του διορισμού του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παράλληλα, ο προσωρινός επίτροπος επεμβαίνει αποφασιστικώς ακυρώνοντας άμεσα κάθε πράξη ή απόφαση που δεν λαμβάνεται από τον ίδιο τον επίτροπο, προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία του οργανισμού ή οδηγηθεί σε πτώχευση. Για τα λοιπά θέματα διοίκησης, το ΔΣ υποχρεούται να ενημερώνει τον προσωρινό επίτροπο, ο οποίος, εάν διαφωνεί με την εν λόγω απόφαση ή ενέργεια που μπορεί να πλήξει τη βιωσιμότητα του οργανισμού ή τα συμφέροντα των δικαιούχων, αποφασίζει ο ίδιος.”
Η Απόφαση, κάνοντας ρητή αναφορά στην “ΑΕΠΙ Α.Ε.” και “διασφαλίζοντας” τη συνέχιση της λειτουργίας της ως Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα περί οριστικής απώλειας της νομικής προσωπικότητας της ΑΕΠΙ το Δεκέμβριο του 2016, καθώς και παράβασης όλων των όρων χορήγησης της έγκρισης λειτουργίας της, ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας των Επιμελητηρίων και των Ενώσεων Ραδιοσταθμών που έχουν ήδη ζητήσει από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού την αφαίρεση της έγκρισης λειτουργίας.
Υποστηρίζεται σθεναρά ότι πρόκειται για άκρως χαριστική ενέργεια προς τους ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ. Διαβάστε αποκλειστικά στο aContrario το γιατί.
Ακολουθεί ολόκληρο το ΦΕΚ του διορισμού σε μορφή PDF.
[pdf_attachment file=”1″ name=”ΦΕΚ ΥΟΔΔ 202/28-4-2017″]