fbpx
 

ΤΟ ‘ΠΕ, ΤΟ ‘ΠΕ Ο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ…

Γιαγιάκα ογδοηκοντούτις plus σήμερα το πρωί σε συνοικιακό μαγαζί τροφίμων ζητά ευγενικά ένα ψωμάκι και λίγο τυρί. Τι να πρωτοπάρει προφανώς η καημένη με την πενιχρή της σύνταξη! Ο μαγαζάτορας τη ρωτά αν έχει στείλει μήνυμα, αν έχει το χαρτί με τα στοιχεία της κι αν της εξήγησε κάποιος. Ο γιος της ζει στη Γερμανία κι η γιαγιάκα πορεύεται μόνη. Έβγαλε το χαρτί με τα στοιχεία της κι είπε ότι το είδε στον Παπαδάκη που τα εξηγούσε.

Το χαρτί το είδα. Έγραφε -με κάτι κολλυβογράμματα- ακριβώς τα εξής:

Χ κενό 1 ως 6 ανάλογα
το ονομοτεπονιμο σας
και από κατω
τη διεφθινση σας

Αποστολη
στο 13033

Στον κυριο παπαδακη

Και δεν ξέρεις τι να κάνεις, τι να νιώσεις! Τα μπέρδεψε η καημένη! Της είπαμε εκεί τι να κάνει, της έγραψε σε άλλο χαρτί κάποιος τα σωστά και της είπαμε να μην το χάσει. Γράψαμε κι ένα για το φαρμακείο και για τους γιατρούς. Και λύθηκε το πρόβλημα της γιαγιάκας.

Αυτό, όμως, που συνειδητοποιείς -σε μια γενικότερη εικόνα- είναι η δυσκολία για αυτές τις ηλικίες να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα. Πώς θα καταλάβει η γιαγιά τον τρόπο που θα πρέπει να διαδράσει με τα μηνύματα ή το πώς θα ενημερωθεί μέσα από το ίντερνετ (γιατί ο Παπαδάκης κάποτε τελειώνει);;; Ίσως τελικά το περιβόητο χάσμα των γενεών να είναι περισσότερο τεχνολογικό παρά ιδεολογικό. Κι επειδή ή ντρέπονται ή νομίζουν ότι κατάλαβαν, τους ρωτάμε μόνοι μας. Και να μην εκπλαγούμε αν κάποιοι γνωρίζουν, γιατί υπήρξαν στο παρελθόν προγράμματα εκμάθησης Η/Υ στα ΚΑΠΗ και ορισμένοι κάτι κατέχουν. Όχι όμως η πλειοψηφία, η οποία έχει αφεθεί στην τύχη της, σα παρατημένο γέρικο καΐκι.

Και κάτι άλλο που συνειδητοποιείς είναι ο εθισμός μας -ημών των πιο νέων- στην ηλεκτρονική επικοινωνία, αλλά κι η ανακούφιση, που αυτή προσφέρει στον εγκλεισμό μας, αλλά όχι στον εγκλεισμό των γερόντων. Ας υπάρχουν στην άκρη του νου τα παππούδια, που είναι μόνα τους. Για επικοινωνία με τις αρχές ή για βοήθεια στα ψώνια. Το ψωμάκι και το γάλα.

Γιατί ο “ασύρματος” χάλασε. Αλλά το “σκαρί” -αν και γέρικο- αντέχει ακόμα.

ΘΑΝΟΣ ΚΛΕΤΣΑΣ

Ο Αθ. Κλέτσας (Θάνος για τους φίλους) είναι κλασσικός φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων και τη Φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Κατάγεται από τις Σέρρες και ζει μόνιμα στη Ρόδο, όπου υπηρετεί πλέον ως Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Μιλάει λίγο, γράφει πολύ.

Related Posts