ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ, ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ;

Όσο κι αν θεωρείς ότι είσαι λογικός, είναι κάποιες φορές τόσο έντονη η επίδραση των γύρω σου, που φτάνεις να αμφισβητείς εαυτόν. Όπως με τον ιό από την Κίνα. Οπότε λες: θα ενημερωθώ υπεύθυνα από τους υπεύθυνους-αρμόδιους. Δε θ’ ακούω τους κινδυνολόγους και τους σπεκουλάτορες. Ούτε τους έλα-μωρέ-κλάι-μάιν.
Κι αποφασίζεις να τους πάρεις τηλέφωνο τους υπεύθυνους – αρμόδιους εκεί στον ΕΟΔΥ. Και καλά κάνεις. Και μπράβο σου!! Φυσικά, δεν γνωρίζεις ότι ελάχιστοι άνθρωποι καλούνται να ενημερώσουν χιλιάδες, σε ελάχιστο χρόνο και με περίσσευμα ευγένειας, η αλήθεια. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Παίρνεις, λοιπόν, την ωραία σου φωνή, την μπάσα, αυτήν που ακούγεται “ραδιοφωνική” από το τηλέφωνο κι αρχίζεις:
“- Ναι, καλησπέρα σας, είμαι ο διευθυντής…
– Λίγο πιο γρήγορα, παρακαλώ, σε διακόπτει αγχωμένα ο συνομιλητής σου…!!
– Ναι, θα ήθελα να ενημερωθώ υπεύθυνα…
– Δώστε μου μισό λεπτό, παρακαλώ..!!!”
Ο άνθρωπος απαντά σε επόμενη γραμμή, ζητώντας να τον περιμένουν, γιατί είχε εσένα. Σε δευτερόλεπτα επιστρέφει:
“- Πείτε μου γρήγορα..!!
– Ναι, να σας ρωτήσω…
-Μισό λεπτό, παρακαλώ…!!
Απαντά σε τρίτο τηλεφώνημα. Οι ίδιες ατάκες, κοφτές, περιεκτικές και για τον ίδιο λόγο. Και επιστρέφει σε σένα ξανά.
“- Σας ακούω..!
– Ναι, θα ήθελα να σας ρωτήσω..!!
– Πιο γρήγορα, παρακαλώ, είπε ωσάν άλλη Βουγιουκλάκη, πείτε μου περιληπτικά τι θέλετε!!”

Σε διακόπτει, βασικά, άλλες 3 φορές. Κάποια στιγμή μπαίνεις στο νόημα κι ευτυχώς έχεις σημειώσει τις ερωτήσεις που ήθελες να κάνεις:
“- Ναι, συγνώμη για τις διακοπές, πείτε μου παρακαλώ, λίγο γρήγορα!!!
– Λοιπόν, για τον ιό υπάρχει εμβόλιο;
– Όχι!!
– Αν πάρουμε αντιβιοτικά;
– Δε θα κάνουν τίποτα!!
– Θα έρθει στην Ελλάδα;
– Το μόνο σίγουρο!”
Και, έτσι, σε ένα λεπτό και κάτι, πήρες όλες τις απαραίτητες (μονολεκτικές σχεδόν) πληροφορίες, οι οποίες συνοψίζονται -βάσει της στενογραφίας που αναγκάστηκες να εξασκήσεις- σε 11 κανόνες – θέσφατα. Λοιπόν, καθαρογράφεις:

1) Δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία από κορωναϊούς και την ασθένεια 2019-ConV (ή CoVid-19), αλλά είναι θέμα χρόνου να βρεθεί. Κάποιοι ιδρώνουν επιστημονικά φανελάκια και στην Αμερική είναι πολύ κοντά στο να τον φάνε λάχανο. Αντιμετώπιση ως τότε: Ξεκούραση, υγρά, βιταμίνη C, αντιπυρετικά.

2) Οι φαρμακολάγνοι να μη χαίρεστε. Δεν κάνουν τίποτα τ’ αντιβιοτικά. Τζάμπα θα τα πάρετε.

3) “Στόχος” του ιού είναι οι ηλικιωμένοι (ειδικά όσοι έχουν θέματα υγείας) και τα μικρά παιδιά. Αυτούς έχει στο μάτι.

4) Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια σάλιου ή φταρνίσματος.

5) Όποια σχέση κι αν έχουμε με το νερό, πλένουμε χέρια συχνά και δεν ακουμπάμε τη μύτη μας χωρίς λόγο. Η Βρωμυλία είναι η αγαπημένη του χώρα.

6) Ο άτιμος αυτός ιός θα κάνει τον κύκλο του και θα φύγει (στην Κίνα υπάρχει ήδη ύφεση). Ο καλός καιρός δεν τον ευνοεί κι ευτυχώς έχουμε καλό καιρό και περιμένουμε άνοιξη και καλοκαίρι (το καλοκαίρι δεν υπάρχουν τέτοιοι ιοί, σύμφωνα με τον ειδικό).

7) Σωστή χρήση μάσκας (άσπρη απ’ την έξω πλευρά, αν προστατεύουμε εμάς -κι αν θυμάμαι καλά).

8) Οι νεκροί, εκτός από ελάχιστα μικρά παιδιά, ήταν ηλικιωμένοι και μάλιστα σε νοσοκομεία. Άρα, σ’ αυτούς δίνουμε την προσοχή μας, φροντίζουμε τους ανθρώπους μας, συστήνουμε ν’ αποφεύγουν πολυσύχναστους χώρους. Μην ακούμε για νεκρούς κι αρχίζουμε τα “Πάτερ Ημών”.

9) Είναι θέμα χρόνου να έρθει στην Ελλάδα. Όπως κι έγινε, τελικά.

10) Μακριά από περίεργα ζωντανά ζώα (αυτό ακούστηκε κάπως, αλλά δε δόθηκε κάποια εξήγηση λόγω χρόνου)

11) Οι νεκροί στη χώρα μας από τη γρίπη κάθε χρόνο είναι γύρω στους 150, αλλά “εκεί μούγκα όλοι” (όπως είπε ο άνθρωπος).

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσεις να σημειώσεις ότι τα τελευταία δευτερόλεπτα του τηλεφώνου ο ειδικός συμβούλευσε να μην τρέχουμε σε σούπερ μάρκετ, να συστήνουμε γενικά υπεύθυνη στάση και να απαιτούμε, αν χρειαστεί, το σεβασμό σε μας. Ελάχιστα πριν κλείσει, ανέφερε ότι στην Κίνα γίνονται πλέον γάμοι μέσω Skype, δηλαδή το ζευγάρι είναι μόνο του κι οι συγγενείς/φίλοι τους παρακολουθούν/εύχονται μέσα από την οθόνη. Τον ευχαρίστησες και τον αποχαιρήτησες. Αυτός έκλεισε μ’ ένα αγχωμένο “γεια σας”. Αυτό ήταν! Πήρες τις απαντήσεις σου! Και θα τις μεταφέρεις. Και φυσικά του οφείλεις πολλά μπράβο. Πολλά κι ειλικρινή μπράβο, λοιπόν, στο παλικάρι που με σαφήνεια κι ευγένεια είπε τα πάντα! Κι όσοι θέλετε να καλέσετε, μην αρχίσετε τις χαιρετούρες!! Στο ψητό κατευθείαν. Περιμένουν χιλιάδες στις γραμμές.

Και μετά, αφού κλείσεις το τηλέφωνο, βάλλεσαι στο καπάκι από “έκτακτο δελτίο”: το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα. Αυτό ήταν!! Αρμαγεδδών, Συντέλεια, επίθεση, ο θάνατός σου η ζωή μου! Όλοι θα πεθάνουμε!! Οι δημοσιογράφοι, σαν να πρόκειται ν’ αποχαιρετήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο, με τρεμάμενη φωνή και μουσική απ’ τα “Πουλιά” μεγαλώνουν το φόβο σου. Και συ φαντάζεσαι τη Μαύρη Πανώλη, σκέφτεσαι την Ισπανική Γρίπη, κάνεις διαθήκες και προσευχές και περιμένεις το τέλος! Και κάπου εκεί μέσα στον πανικό σου, αφού φαντάστηκες το θάνατο όλων, βλέπεις σε ρεπορτάζ της TV μηχανάκια, όπου οι οδηγοί φορούν μάσκα, αλλά όχι κράνος. Όλα κι όλα. Μπορεί να είμαστε έρμαια των ΜΜΕ, αλλά είμαστε κι αυθεντικοί Έλληνες ταυτόχρονα. Δε θα μας κόψει πατροπαράδοτες συνήθειες χρόνων ένας ιός ξενόφερτος. Το χούι φεύγει τελευταίο, κάπου εκεί στην πίσσα της ασφάλτου.

Κι ο πανικός εξασφαλισμένος. Ο φόβος πουλάει και τα κανάλια έχουν θητεύσει στον Χίτσκοκ.
Κι έτσι, Λογική – ΜΜΕ: διπλό ημίχρονο κι ο αγώνας ακόμα δεν τελείωσε. Ίσως η Λογική παίξει καλύτερα στη συνέχεια και κερδίσει. Ως τότε θα αδειάζουν τα Σούπερ Μάρκετ και θα οδηγούμε χωρίς κράνος και ζώνη, πληρώνοντας όμως 16 ευρώ τη μάσκα, η τιμή της οποίας θα είναι ανάλογη του πανικού. Μέχρι να περάσει κι αυτό, όπως πέρασαν κι οι τρελές αγελάδες, τα τρελά πουλιά, οι Έμπολα, οι Τόμπολα και πάει λέγοντας. Το μόνο που θα μείνει, θα ‘ναι ίσως μια μάσκα, εξάρτημα βασικό για πολλούς ανθρώπους στη ζωή τους, άσχετα από πανδημίες κι ιούς, εξάρτημα που δε βγάζουν ποτέ.

Κι εμείς, μέσα στον πανικό μας και την τρέλα μας, έχοντας δει ειδήσεις, Μαστερ Σεφ, YFSF και τιμώντας τον εθνικό μας τζιμινιέρ μπόι, θα λέμε ως τότε και θα το εννοούμε:

έχω και μάσκα, πάμε μια βόλτα;;

ΘΑΝΟΣ ΚΛΕΤΣΑΣ

Ο Αθ. Κλέτσας (Θάνος για τους φίλους) είναι κλασσικός φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων και τη Φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Κατάγεται από τις Σέρρες και ζει μόνιμα στη Ρόδο, όπου υπηρετεί πλέον ως Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Μιλάει λίγο, γράφει πολύ.

Related Posts