fbpx
 

Ήταν 18 Απριλίου του 1988 όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ, φορώντας το εικονικό μπλέ ταγιέρ της, εκφωνούσε στο Lancaster House του Λονδίνου έναν ενθουσιώδη λόγο σημαίνοντας την έναρξη της καμπάνιας “Europe Open for Business” για την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στην κοινή αγορά. Είναι 17 Ιανουαρίου του 2017 που η Τερέζα Μέι, νυν πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, επιλέγει ξανά το Lancaster House, αυτή τη φορά για να εκφωνήσει τον πιο ιστορικό λόγο της θητείας της, αυτόν της επιβεβαίωσης της εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Βρετανία θα επιδιώξει μια κατά παραγγελία ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντελώς βρετανική και διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Η ειρωνεία τεράστια καθώς η πολιτικός που στήριξε την παραμονή στην Ε.Ε. στο πρόσφατο δημοψήφισμα εκφωνεί λόγο περιγράφοντας σκληρό brexit στον ίδιο χώρο όπου η θρυλική προκάτοχος της είχε εξάρει τα οφέλη της κοινής αγοράς για τους Βρετανούς. Οι εργατικοί και οι φιλελεύθεροι δημοκρατικοί εξέφρασαν ήδη τις ανησυχίες τους για την ξαφνική βιασύνη, ενώ μόνο το εθνικιστικό UKIP δηλώνει τον ενθουσιασμό του…

Η Μέι θέλει να κρατήσει το ελεύθερο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και φτάνει μέχρι τις «κομψές απειλές να καταστήσει το μεγάλο νησί το νέο φορολογικό παράδεισο στις παρυφές της Ευρώπης» σε περίπτωση που οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν συνειδητοποιήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους (sic). Tαυτόχρονα θέλει να περιορίσει τη μετανάστευση από την Ευρώπη, να σταματήσει να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και να υπογράψει δικές της συμφωνίες με άλλα κράτη. Σίγουρα σε αυτές τις αποφάσεις έχει συμβάλει και η ρητορική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ενθαρρύνει το Brexit υποσχόμενος μία άμεση νέα, ξεχωριστή εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο. Ο τελευταίος επιτέθηκε με κοινή συνέντευξη του τη Δευτέρα στις εφημερίδες London Times και Bild κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας. Επίθεση στην Ευρώπη, επίθεση και στο ευρώ ο απώτερος στόχος.

Είναι ήδη φανερό ότι μιλάμε για ένα νέο οικονομικό χάρτη, για τεράστιες αλλαγές που θα ξεδιπλωθούν στο άμεσο μέλλον για να υπηρετήσουν τη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική. Η επιστροφή στον οικονομικό προστατευτισμό, στον εθνικισμό και στην έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είναι εδώ για να μείνουν. Οι σκληρές ρητορικές και οι απειλές είναι η νέα γλώσσα, μία γλώσσα που λάνσαρε ο Τραμπ, ακολουθεί η Μέι και αναμένεται να υιοθετήσουν και άλλοι. Η Δύση απειλείται από το ίδιο της το χαϊδεμένο παιδί, την παγκοσμιοποιημένη ελεύθερη αγορά, καθώς χάνει σε ανταγωνιστικότητα στο μέτωπο του εμπορίου από τις τίγρεις της σύγχρονης οικονομίας. Στην προσπάθεια να γυρίσει τις «τσιμινιέρες» πίσω στα εδάφη της, σπάει συμφωνίες του παρελθόντος, κόβει προϋπολογισμούς, αναζητά νέες συμμαχίες, αναθεωρεί συνθήκες και σχέσεις.
Μια γενναία νέα εποχή ανατέλλει όπου οι αλλαγές θα διαδέχονται η μία την άλλη. Η μετάβαση δε θα είναι όσο σύντομη θα θέλαμε, ούτε χωρίς αναταράξεις. Ο αγγλοσαξονικός καπιταλισμός συγκρούεται με τον γερμανικό και τον ασιατικό στο παγκόσμιο τερέν. Μέχρι να φτάσουμε σε ένα νέο status qvo θα επικρατεί ανασφάλεια και ρευστότητα, συνθήκες που δεν ευνοούν τη θέση της Ελλάδας, η οποία δεμένη στο άρμα της Γερμανικής Ευρώπης, της λιτότητας και της εξάρτησης θα υποστεί τους τριγμούς αυτών των αλλαγών.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος – λένε οι σοφοί – σε καιρούς αναταράξεων και μεγάλων αλλαγών δεν είναι οι ίδιες οι αναταράξεις, αλλά το να ενεργείς με τη λογική του παρελθόντος. Και αν δει κανείς το δικό μας πολιτικό σύστημα από τη μία άκρη ως την άλλη, θα διαπιστώσει δια γυμνού οφθαλμού μία διαιώνιση παλιών σκεπτικών, μοτίβων και νοοτροπιών και θα συνειδητοποιήσει ότι διατρέχουμε -τελικά- τεράστιο κίνδυνο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών με ειδίκευση στις ιδιωτικές επενδύσεις από το εξωτερικό. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, Επιχειρησιακή Έρευνα, Μάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μετεκπαιδεύθηκε στη Χρηματοδότηση της Οικονομικής Ανάπτυξης από την Παγκόσμια Τράπεζα. Μπήκε από νωρίς στο στίβο του Εθελοντισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής. Η δράση της εστιάζεται σε θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανάπτυξης.

Leave a Reply

Related Posts